VAS-nieuws
Elfde jaargang, nr. 17

Maandag 23 januari 2012
Tekst: Dick Paulis
Met bijdrage van Joost van Dongen, Martijn
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Wist u... dat het VAS afgelopen week bij het Tata/Hoogoven toernooi is onderscheiden door de KNSB?! VAS kreeg de prijs vanwege de meeste internetschaak-activiteiten in 2011. Zie de link, foto gemaakt door Frans Peters www.flickr.com/photos/suspeeters/6738611347/. Voor de details van de activiteiten is een bezoekje aan de jeugdsite de moeite waard. Driewerf Hoera, voor de VAS-sers die zich hebben ingespannen het internetschaak bij VAS tot een succes te maken.

Inhoud

- Programma (links)
- Aankondigingen (links)
- VAS-toernooi (links)
- Keizer (links)
- Hoofd-handschaken (midden)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)

Programma

Geen nieuws

Aankondigingen

Geen nieuws

VAS-toernooi

Geen nieuws

Keizer

Nieuwe ronde
Door Martijn
Aanstaande donderdag is er weer een keizer avond. Andy Soest gaat op dit moment aan de leiding, wie stopt hem af? De complete stand in de keizer-competitie volgt later.

Hoofd-handschaken

Door Joost van Dongen

Afgelopen donderdag werd de eerste hoofd-handschaakavond gespeeld. Ik kan begrijpen dat niet iedereen meteen weet wat ik hiermee bedoel en zelfs op de avond zelf was het niet voor iedereen meteen duidelijk. Na de de uitleg was nog niet iedereen enthousiast, maar gedurende de avond bleek het een ontzettend leuk alernatief spel.

Bij het hoofd-handschaak speel je in koppels. Een speler is het hoofd en denkt na over een zet. Als hij besloten heeft welke zet hij wilt spelen, geeft hij aan de hand de opdracht om een van de stukken te verzetten. Hij/zij mag alleen aangeven wat voor stuk. Zijn/haar vocabulair is zodoende beperkt tot 'pion', 'Paard', 'Loper', 'Toren', 'Dame' of 'Koning'. De hand bepaald vervolgens welke zet er uitgevoerd wordt.

Bij de indeling van de koppels wordt rekening gehouden met de rating: een hoger gerate speler wordt gekoppeld aan een lager gerate speler. Het koppel beslist vervolgens zelf wie het hoofd is en wie de hand.

Het hoofd-handschaken lijdt soms tot grappige taferelen. Soms overziet een hoofd dat er een paard instaat en roept dan enthousiast "Toren!", waarop de hand denkt "Wat moet ik ins hemelsnaam met een Toren?" Maar goed, uitspreken is zetten.

Andersom leidt het ook tot overwachte partijen. Ik was op een gegeven moment het hoofd achter de witte stukken en zag een Draak verschijnen. Ik wilde dat graag spelen met Lc4 en een korte rokade, maar de hand ging over tot Le3 en de lange rokade.

Er speelden vijf teams en na vier ronden eindigden twee teams met 3 uit 4. Dat waren het koppel Niels van Dam/Han Dijsselbloem en het koppel Elco Hakvoort/Joost van Dongen. Op onderling resultaat waren Elco en Joost eigenlijk al kampioen, maar Niels en Hand wilden dolgraag nog de winnende spelen. Elco en Joost lieten zich omkopen (proost!) en lieten zien waarom deze beslissingswedstrijd eigenlijk overbodig was.

Eindstand
1. Joost en Elco 3 uit 4
2. Niels en Han 3 uit 4
3. Milan en Ben 2 uit 4
4. David en Jos 1 uit 4
5. Sietske, Remy en Nour Eddine 1 uit 4

Externe competitie SGA

Geen nieuws

Externe competitie KNSB

KNSB-cup
Door Martijn
VAS1 speelt op donderdag 26 januari de derde ronde in de KNSB cup.

VAS 1 - Klasse 2A
Geen nieuws

VAS 2 - Klasse 3D
Geen nieuws

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 28-09-2010 CvD