VAS-nieuws
Elfde jaargang, nr. 13

Maandag 19 december 2011
Tekst: Dick Paulis
Met bijdrage van Joris van Vuure, Rob van Dongen
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Wist u... "dat uw scribent eenmaal het eindspel K+L+P tegen K 'mocht' spelen. Vijf en dertig jaar geleden werd de partij afgebroken. Ik studeerde me die week suf met behulp van Cheron. Niet bepaald het meest toegankelijke leermateriaal. Na die week was ik er nog niet geheel gerust op maar goed ik zette me achter het bord. Mijn tegenstander liep op mij af en zei: 'O. nee meneer dit hoeft niet uitgespeeld te worden. U bent een veel te goede schaker, ik geef op' (slik!)."
Dick Paulis (18 december 2011).

Inhoud

- Programma (links)
- Aankondigingen (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)


Samenvatting

Programma

za 08 jan:
VAS 1 - Dr. Max Euwe

za 08 jan:
VAS 2 - Santpoort

ma 09 jan:
VAS 3 - Caissa 6

ma 09 jan:
Tal/DCG 4 - VAS 6

ma 09 jan:
VAS 7 - De Amstel 3

do 12 jan:
Isolani 1 - VAS 4

Aankondigingen

En dan is het nu Kerstvakantie! Hoezo, waarom?! ... De school is gesloten. Dus 22 december, 29 december en 5 januari is er geen clubavond.

Externe competitie SGA

SGA-CUP
VAS heeft tegen het op papier sterkere Tal/DCG een verdienstelijk gelijkspel behaald. Marten was de held en won op vier. Omdat bij ons bord 1 verloor, liggen we er uit.
Ton Mol 2047 - Jeroen van Kuijk 1958 0-1
Jaap Jung 1853 - Willem Hensbergen 2022 ½-½
Rob van Dongen 1861 - René Pijlman 1946 ½-½
Marten van der Veen 1895 - Vincent Jongkind 1933 1-0

VAS 5 - Klasse 2D
Door Rob van Dongen
WEG KAMPIOENSCHAP!!
Het bovenaan staande VAS 5 heeft een gevoelige nederlaag geleden tegen Het Grasmat. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat al onze mannen tegen hoger gerate spelers moesten opboksen.
VAS 5 bestaat uit mannen die voor de duvel en z’n ouwe moer niet bang zijn. Dat is hard nodig, want er gebeuren op dat laantje bij Het Grasmat de gekste dingen. Om maar wat te noemen: Nog niet zo lang geleden werd topcrimineel Stanley Hillis doorzeefd met kogels, terwijl twee meter ernaast in een aanhangertje zich mensen van de Criminele Inlichtingen Eenheid bevonden.
Voor ik er heen ging, heb ik mij moed ingedronken met een groep VAS’ers bij De Ponteneur en ik nam Mustapha mee als bodyguard naar Het Grasmat.
Mustapha is sterk en breed en ik sta vierkant achter hem. Ik bedoel als er geschoten wordt.
We moesten een stukje lopen en net dat ik denk: 'We zijn veilig', komen er twee duistere figuren op ons af. Van die types die je niet tegen wil komen in het donker. Ik denk: 'Daar gaan we!.'
Maar het waren Henri François en Peter de Leeuwe. Ze zagen er niet blij uit: 'Verloren!'
Henri had nog remise gespeeld tegen iemand met dezelfde nobele trekken in het gezicht als hijzelf. Twee edelmannen onder elkaar. Maar Peter werd diep in het hart geraakt.
Peter is iemand met een afgetraind lichaam en gewend aan het man-tegen-man-gevecht.
Nu trof hij echter een wulps, Rubens-achtig topmodel. Dat is te veel voor Peter. Hij is kunstschilder en dan blijft er niet veel van je over. Met slappe benen en een natte kin zat hij achter het bord. Hij zag alleen maar rondingen en was totaal afgeleid.
John Pex is ook kunstschilder, die zet je ook niet tegenover een Rubens-vrouw, maar die-hards als Rommert Bakker of Ben Duivenvoorden hebben nergens last van.
Rob Koster gedijt goed aan de staart. Hij is van nature 'kleinejongetjesmepper' en had al 2 uit 2. Nu zat hij aan een hoog bord en verloor nipt.
De topborden, Jerry Pieter en John Pex lieten ook ditmaal geen steek vallen. Remise tegen sterkeren. Ben Duivenvoorden ging door zijn vlag in een remise-achtige stelling. Rommert Bakker speelde degelijk, zoals het hele seizoen al: remise.
De enige die won was Kwee Tjoe Liong. Hij heeft inmiddels 3 uit 3! Gaat Tjoe Liong de nieuwe “kleinejongetjesmepper” worden?
Het Grasmat - VAS 5 5-3
J. Kalma 1865 – J. Pieter 1808 ½-½
M. de Rue 1814 – J. Pex 1685 ½-½
M. Randt 1719 – R. Koster 1628 1-0
P. Lof 1748 – B. Duivenvoorden 1575 1-0
H. KIlinc 1754 – H. François 1681 ½-½
G. Wieldraaijer 1671 – R. Bakker 1622 ½-½
W. Tieleman 1745 – T.L. Kwee 1715 0-1
A. Cramer 1660 – P. de Leeuwe 1612 1-0

Externe competitie KNSB

KNSB-CUP
Op dezelfde avond als de SGA-cup werd voor de KNSB-cup gespeeld. VAS versloeg De Waagtoren uit Alkmaar met 3-1. Tex de Wit 2294 - Roland Punt 2135 1-0
Hilke van den Berg 2271 - Rob Konijn 2031 ½-½
Victor Hendriks 2156 - Danny de Ruiter 2065 1-0
Martijn van der Eijk 2137 - Jan Poland 1835 ½-½

VAS 1 - Klasse 2A
Door Rob van Dongen
In de KNSB-competitie werd gisteren de vierde ronde gespeeld. VAS speelde thuis in het Science Park.
VAS 1 speelde met twee invallers tegen het niet misselijke Boven IJ. (voorheen Nieuwendam).
Het werd een nipte overwinning 4½–3½.
De wedstrijd begon met vijf remises: Tex de Wit, Pim Ghijsen (tegen oud-VAS'er Cyriel Pex), Aran Köhler, Niels van Dam en invaller Camilo Guzman. Deze Camilo speelt in VAS 8, had nog nooit in de KNSB gespeeld en stond na de opening huizenhoog gewonnen tegen niemand minder dan Wim de Schipper. Even later stond ie huizenhoog verloren, maar keepte bewonderenswaardig naar remise.
Volle punten kwamen op naam van Victor Hendriks (inmiddels 4 uit 4) en Martijn van der Eijk.
En dan was er ook nog de schlemiel. Die verloor. Sterker: die verloor als enige. Nog sterker: Aan het laatste bord zelfs. Zijn naam: Rob van Dongen.
Niek Oud vertelde me later op de avond op een koud, winderig perron, dat ie vond, dat ik goed gespeeld had. Dat geeft troost!

VAS 2 - Klasse 3D
Door Joris van Vuure
VAS 2 ONDERUIT IN DEGRADATIEDUEL
Vas 2 kan zich na de nederlaag tegen Kennemer combinatie 3 opmaken voor een zwaar seizoen.
In deze cruciale wedstrijd moest het tweede het doen zonder kopman Han Sinke terwijl de tegenstander voor het eerst dit seizoen compleet was. Op de uitslag viel weinig af te dingen, drie fraaie overwinningen waren niet voldoende. Het goede nieuws is de terugkeer van Gerrit en de entree van Roel. Eindstand 3-5.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 28-09-2010 CvD