VAS-nieuws
Elfde jaargang, nr. 11

Zondag 4 december 2011
Tekst: Dick Paulis
Met bijdrage van Rob van Dongen, Tejo Hagen en Enrico Vroombout
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Wist u... "dat Tejo Hagen van Nederlands kampioen Jan Smeets won nadat hij eerst glad verloren stond, toen een mooie zet speelde die het spel een nieuwe impuls gaf en Tejo daarvoor een compliment ontving van de grootmeester die alhoewel gewaarschuwd zich toch nog liet beetnemen door Tejo!?"

Inhoud

- Programma (links)
- Externe competitie SGA (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Externe competitie SGA (rechts)


Programma

Donderdag 8 december VAS-toernooi 4e ronde!

Externe competitie SGA

VAS 6 - Klasse 2A
Door Tejo Hagen
Maandag 28 november VAS 6-De Amstel 2 3˝-4˝
"HET STAAT NU 3˝-3˝, HET HANGT AF VAN JULLIE PARTIJ".
VAS 6, op volle sterkte en thuisspelend , is er toch niet in geslaagd om van de koploper uit de groep te winnen. Ik heb helaas weinig van de partijen gezien, maar zelf kreeg ik op een cruciaal moment te horen: "het staat nu 3˝-3˝, het hangt af van jullie partij". Ik had nog 4 minuten op de klok en mijn tegenstander nog een goede 25 minuten. De stelling was gunstig voor mij, een pionnetje meer in een eindspel met torens en paard en enkele pionnen. Mijn tegenstander had al diverse malen remise aangeboden, wat ik telkenmale geweigerd had met het oog op de stand. Je moet nu eenmaal doorspelen met een pion meer. Maar goed, de tijd drong, het winstplan lag niet zomaar voor het oprapen, dus ik dacht: "dan maar eindstand 4-4, als ik doorspeel verlies ik misschien op tijd of door een blunder." Ik nam de remise, maar wat bleek: het stond nog helemaal niet 3˝-3˝ . De partij van Tom Flesseman was nog bezig, weliswaar stond Tom op winst, maar de buit was nog niet binnen.
Spannende minuten volgden. Tom riep op een moment: "vlag!" Maar Tom had geblunderd en had geen mat materiaal meer, zodat de partij remise werd verklaard. Uitslag 3˝-4˝ . Dus verloren!!!
Wie had nu in mijn oor gefluisterd dat het 3˝-3˝ stond? De naam van de ongelukkige weet ik niet, maar wel dat hij geen lid was van het VAS, maar van Amstel 2. Mijn goede manieren hebben mij verhinderd mijn gram te halen bij deze rampzalige figuur, die op deze manier mogelijk meende te bewerkstelligen dat ik gemakkelijk remise zou accepteren. Ook wel weer een goede les: verifieer zelf hoe de stand werkelijk is (maar in tijdnood loop je niet zomaar van je bord weg).
De andere partijen voltrokken zich buiten mijn directe waarneming. Sjoerd de Vos was al niet zeker van zichzelf en had gezegd: "zet mij maar op bord 1, maar ik verlies waarschijnlijk wel". Inderdaad verloor hij. Jeff Hamburg liet zijn partij na afloop zien. Hij had zoals gewoonlijk weer een mooie aanvalsstelling opgebouwd, maar toch niet voldoende doorgerekend voor de winst. Hij moest genoegen nemen met remise. Op bord 4 speelde Leonardo van Manen. Ik meende te zien dat het niet slecht ging, maar hij verloor wel. Jan Stegeman op 5 had een bijzonder drukke en intensieve week achter de rug, hij hield zijn hart vast. Maar hij won wel, daarmee bewijzend dat een drukke week helemaal niet hoeft te betekenen dat je minder goed schaakt.
Op bord 6 was Allaert Troost aan de winnende hand. Het remise aanbod van de tegenstander wees hij resoluut van de hand; "daarna produceerde ik alleen maar grafzetten" vertelde hij na afloop, nippend van zijn troost-biertje. Zag ik het goed en stond daar niet een jonkie naast?
Peter de Casparis was in vorm en verpletterde zoals alleen hij het kan de arme Amstel–man. Peter doet na afloop altijd alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Mooi!
Over Tom Flesseman heb ik het al gehad. Hij was toch wel blij met zijn remise. Hij verdient er denk ik wel wat elo puntjes mee.

Externe competitie SGA

VAS 8 - Klasse 3B
Door Enrico Vroombout
VAS 8 WINT IN ONGEKEND SPEKTAKELSTUK
In de derde ronde van de SGA-competitie heeft VAS 8 in een ongekend spektakelstuk met 5-3 gewonnen van het tweede team van MSK uit Muiderberg. Na 2˝ uur spelen stond het achttal VAS'ers met 3-0 achter! Aan de borden 6, 7 en 8 waren nullen gevallen. Maar toen kwam de ommekeer!
In Muiderberg heeft VAS 8 de overwinning dus voor de poorten van de hel weggesleept. Onze 12-, 13- en 14-jarige jeugdspelers èn 'de vader van' kwamen na 2˝ uur spelen met 3-0 achter. Vaste speler Filip Schutte (bord 8) en invallers Enno Willigendael (bord 7) en, let wel, Germ Roesink (!, bord 6, de vader van...) hadden toen helaas verloren. Bovendien stond eerste bordspeler Camilo Guzman na een verschrikkelijke openingsblunder heel erg slecht. Zou VAS 8 voor het eerst in deze competitie ten onder gaan?
Maar de ommekeer in de wedstrijd vond daar plaats waar je het niet verwacht: aan het eerste bord. Camilo is een meester in het verdedigen van slechte stellingen. Vanuit de verdediging overspeelde hij zijn tegenstander en boekte uiteindelijk een broodnodige overwinning! Ongeveer tegelijkertijd wonnen Dion van Lange (bord 2) en Myron Roesink (bord 3) hun partijen eveneens. Zij hadden de hele avond uitstekende stellingen op het bord en wonnen meer dan verdiend.
Het spektakel kwam van de borden 4 en 5. Casper Meijer (bord 4) had vroeg in de opening een pion gewonnen en leek, heel knap, tegen de hoogstgerate Muiderbergenaar (ELO 1596) op winst af te stevenen. Maar Casper zou Casper niet zijn, als het toch niet ontzettend spannend zou worden. Want Casper denkt, denkt en denkt en... komt in razende tijdnood. Niets bleef er over van de prachtige zetten die hij in het middenspel had gedaan. Met minder dan 30 seconden op de klok (tegen 30 minuten) moest hij op zoek naar een onmiddellijke winst. De stukken werden over het bord gesmeten, een extra dame werd alvast van het belendende bord gepakt. De half opgedronken cassis werd aan buurman Samuel gegeven. De tegenstander raakt in paniek en blundert eerst zijn paard en dan zijn dame weg. Casper zet mat met nog 16 seconden op de klok (tegen 23 minuten voor de tegenstander). VAS 8 komt dus met 4-3 voor. Eén matchpunt is gered.
Dan wenden alle blikken zich naar het vijfde bord. Daar speelt de 12-jarige invaller en debutant Samuel Cohn een waarlijk prachtige partij. Het is zo'n partij die omstanders vol bewondering hun leven lang bij zal blijven. Met loepzuiver positiespel wordt de tegenstander tegen de touwen aangedrukt. De witte stukken van Samuel staan op uitstekende velden. En nadat Samuel voordeel heeft bereikt op de damevleugel (druk tegen een achtergebleven c-pion), verplaatst hij het spel langzaam maar zeker naar de koningsvleugel. In de schaakliteratuur heet dat 'het openen van een tweede front'. Op die koningsvleugel vindt de beslissende doorbraak plaats. Het materiële evenwicht wordt weliswaar geen moment verbroken, maar toch lijkt het alsof wit veel meer stukken en pionnen heeft dan zwart. Rond 23:30 uur wint Samuel een briljante partij door tijdsoverschrijding van zijn tegenstander. Het bord staat vol met stukken, maar zwart kon geen zet meer doen. Zelden heb ik zo'n jonge speler zo'n oorverdovend mooie positionele partij zien spelen.
Aldus won VAS 8 met 5-3. Casper Meijer en vooral Samuel Cohn waren de grote helden van de avond. Maar bovenal heeft VAS 8 de koppositie in de Derde Klasse B van de SGA Competitie verstevigd. De eerste helft zit erop, op 31 januari gaan we weer verder.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Door Rob van Dongen
NEDERLAAG VAS 1
In Meppel ging VAS 1 onderuit tegen MSV. We hadden weliswaar een STAART, maar de KOP liet het volledig afweten.
Aan de STAART ontwikkelt Victor Hendriks zich ook als een kleinjongetjesmepper. Je hoort hem niet, maar hij wint alles. De andere twee die wonnen, waren Pim Ghijsen en Aran Köhler. Niels van Dam wist een verloren toreneindspel om te buigen naar een (volgens een hoog gerate Meppelaar) gewonnen? eindspel. Het werd remise.
DE KOP
Martijn van der Eijk kan tegen titelhouders voor een grote verrassing zorgen. Hij zat nu op 1 en gokte op GM Dennis de Vreugd. Martijn kreeg bord 8 van MSV en zorgde evengoed voor een verrassing: Hij verloor.
Tex de Wit kreeg op 2 dus de grootmeester. Tex behoort sinds kort ook tot de Nederlandse elite, maar moet daar nog aan wennen. In plaats dat ie wild om zich heen begint te maaien onder de meesters, hoorde ik hem bescheiden fluisteren: "Ik speel voor het eerst tegen een grootmeester." Tex hield aanvankelijk goed stand, maar de GM won met kleine middelen.
Toen ik het statige pand Oasis aan het Kerkplein in Meppel binnentrad, zag ik Han Sinke aan de bar met koffie, volledig in beslag genomen door een goed geproportioneerd, slank, Meppels vrouwtje: "Kom je uit Amsterdam? Ben je een schaker uit Amsterdam?"
Ik wilde het nog overnemen. Niet de vrijage, maar het schaken, dan kon Han z’n gang gaan, maar Han ging naar z’n bord en mij zag ze niet staan!!
Han Sinke heeft een speciale speelstijl. Hij bouwt met vooral geniale zetten een kaartenhuis op zo hoog als mijn schuur. Er hoeft maar iets te gebeuren: een windvlaag, een niesbui, een spreeuw of Pd4 en alles stort in elkaar. Het werd Pd4.
Zo’n geniaal kaartenhuis is ook wel iets voor Aran; alleen die haalt de bovenste negen verdiepingen weg en houdt voordeel over en hoe hij dat verzilvert, is een lust voor het oog. Ik stond te kwijlen!

VAS 2 - Klasse 3D
De Waagtoren - VAS 2 : 6-2

Externe competitie SGA

VAS 7 - Klasse 2C
Door Rob van Dongen
WEER LOEPZUIVERE STAART
Het jongerenteam VAS 7 moest uit tegen MSK, een gezellig clubje uit Muiderberg. Allemaal rustige, beschaafde schakers: klassieke muziek, zacht praten... Bij ons schreef Rémy Hakvoort: "Ik ga met de auto, we gaan dat pokke-eind niet fietsen."
Ik dacht meteen: "Dat is een echte VAS’er!"
De STAART scoorde 4 uit 4! De beide Ng’etjes scoorden punten tegen 1700-spelers. Tjarda de Cock Buning won regelmatig en Rémy ontpopt zich als een ware kleinejongetjesmepper. Gewoon alles winnen aan bord 8. Rémy heeft inmiddels 3 uit 3.
Hoe zat het met die diknekken aan de kop? Om met mezelf te beginnen; ik moest tegen VAS’er met een MSK-hart Ben Wijgers. Ben besloot lid van MSK te blijven, zoals dat hoort en het intern (VAS) wat hogerop te zoeken, zoals dat hoort. Toen ik op enig moment remise aanbood, vroeg Ben: "Moet je de bus halen?" Ik denk: "Dat is nou al een VAS’er." Ben toonde zich op het eind veel slagvaardiger en won verdiend.
Elco Hakvoort versloeg niemand minder dan Tom van Wagensveld (1990). Nog een paar van die uitslagen en we moeten zijn contract openbreken.
De rest van de kop, Elmer van Eeghen en Gunnar Lapoutre, ging onderuit.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 28-09-2010 CvD