VAS-nieuws
Elfde jaargang, nr. 3

Zondag 9 oktober 2011
Tekst: Dick Paulis
Met bijdrage van Jeff Hamburg
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

"Wist u dat……Yegor Korovin tegen veel Russische dames grootmeesters gespeeld heeft.
En dat…Pavel Zorin een slaapverwekkende remise gespeeld heeft tegen grootmeester Lanka."

Inhoud

- VAS-toernooi (links)
- Externe competitie SGA (midden en rechts)

 

VAS-toernooi

Indeling
Komende donderdag is de tweede ronde van het VAS-toernooi. Voor de indeling even naar de VAS-jeugdsite. Als u daar toch bent, kijk eens rond op deze site. De jeugd van VAS behoort inmiddels bij de top van Nederland.

Externe competitie SGA

VAS 6 - Klasse 2A
Door Jeff Hamburg
Almere5 - VAS6 = 4-4
Onze eerste wedstrijd was zelfs in het buitenland, helemaal in Almere. Wij kampten ook met invallers, wij moesten zelfs een invaller hebben voor één van onze invallers.
Sjoerd, op bord 1, na een Spaanse opening met wit, kwam in een stelling waar er gewoon niets op de damesvleugel meer was. Helaas was hij een pion achter en een andere pion dreigde verloren te gaan. Hij staakte de strijd en ging als eerste naar huis. Hij was waarschijnlijk langer onderweg dan achter het bord.
Jan Stegeman, op bord 6, kwam in een voor hem typische totaal dichtgeslibde stelling. Het werd gauw 1½-½.
Ook ik was vrij gauw klaar dank zij de medewerking van mijn tegenstander. In een mij bekende Grand Prix aanval, speelde hij 11...Pxc4. Volgens de computer, zou hij slechts één stuk hoeven te verliezen, maar zoals het ging, was het of mat of dameverlies. 1½-1½.
Terwijl wij in de kantine de partij aan het nakijken waren, kwam Raymon binnen, die in een soort Benoni terecht was gekomen, om te vermelden dat hij een stuk weggaf op bord 2. 2½-1½.
Allaert op bord 5. Speelde de Frankenstein-Dracula variant van de Alekhine. Hij komt een kwal en een pion voor. Volgens Allaert vergat zijn tegenstander een belangrijke tussenzet waardoor Allaert zijn aanval kon doorzetten en het werd gauw 2½-2½.

Externe competitie SGA (vervolg)

Peter de Casparis op bord 8 gaf twee pionnen in een Spaanse partij voor de aanval. Vervolgens een stuk om de jacht op zijn tegenstanders dame te openen. Helaas, wit verdedigde zich correct. Peter is wel een vechter maar helaas werd het toch een nul.
Han Dijsselbloem op bord 7 had een goede stelling in een gesloten Siciliaans. Han kreeg een remise aanbod van zijn tegenstander. Moeilijk besluit, vaak komt het gewoon op de mentale toestand van de spelers neer. Han voelde er voor om op het aanbod in te gaan en het was 4-3.
Leonardo op bord 4 had een prachtige aanval op de lange rochade van zijn tegenstander. Er leek hoop voor VAS te zijn. Ondertussen was Leonardo totaal de draad kwijt. Zijn prachtige lopers werden ingesloten, hij verzuimde een tussenschaak te geven, het zag er slecht uit. Maar hij zette door, de kanjer. Pak, zijn tegenstander, haalde een centrumpion op. Blijkbaar had hij niet gezien dat Leonardo daardoor een toren kon winnen. Wit ging door met een tussenschaak en pakte nog een pion waardoor Leonardo, tot ieders verbazing, een paard kon ophalen. Plotseling stond hij glad gewonnen en het werd 4-4. Later vertelde Leonardo mij dat hij niet gegeten had. Voortaan wat boterhammen meenemen als VAS extern speelt.
1. Ivo de Jong - Sjoerd de Vos 1-0
2. Rikkus Ekkelboom - Raymon de Vries 1-0
3. Hans Bovenschen - Jeff Hamburg 0-1
4. Edwin Meijer - Leonardo van Manen 0-1
5. Paul Geerligs - Allaert Troost 0-1
6. Stanley Lonwijk - Jan Stegeman ½-½
7. Moshe Samoocha - Han Dijsselbloem ½-½
8. Paul Keizers - Peter de Casparis 1-0

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 28-09-2010 CvD