VAS-nieuws
Elfde jaargang, nr. 2

Maandag 3 oktober 2011
Tekst: Dick Paulis
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

"Wist u dat …Henk Leeners weleens van Max Euwe gewonnen heeft en dat de heer Euwe daar niet zo blij mee was"

Inhoud

- Aankondigingen (links)
- VAS-toernooi (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Snelschaaktoernooi (rechts)

Aankondigingen

Door Niels van Dam
Aankondiging: donderdag 6 oktober, Rapid-avond VAS
- om 20:15 starten, meld je bij Martijn!
- 3 partijen van 20 min p.p.p.p.
- 3 verschillende tegenstanders
- vrij schaken kan natuurlijk ook!
Laat je gezicht zien, het belooft weer een leuke avond te worden!!

VAS-toernooi

Verslag ronde 1 VAS-toernooi
De kop is er af!
De kop is er af, op meer dan 1 manier. De eerste ronde van het VAS toernooi zit erop en het was een spannende ronde! In zo'n eerste ronde zijn de ratingverschillen vaak vrij groot dus normaliter kan je met redelijke zekerheid de meeste uitslagen voorspellen. Toch is er altijd minstens één ratingfavoriet die moet vechten om zonder kleerscheuren de tweede ronde te halen. Soms lukt dat met het nodige kunst en vliegwerk, soms loopt de ratingfavoriet een blauw oog op en heel soms gaat hij simpelweg gestrekt.
Op bord 1, het kopbord, moest FM Tex de Wit VAS-coryfee Rob van Dongen van zich af zien te houden. Robs sterkte gaat in golfbewegingen. Tref je hem op het dieptepunt van de golf dan vraag je je af hoe die man aan die hoge rating komt. Is het omgekeerde het geval en tref je hem op een piekmoment dan schrik je je rot en vraag je je af hoe die man aan die, voor zijn speelsterkte, lage rating komt. Tex trof Rob op een piekmoment. Het was een mooi gevecht waarin Rob op een gegeven moment duidelijk beter stond, richting de tijdnoodfase was de stelling nagenoeg gelijk. Tex bleef zitten met een blauw oog.
Paul van Sonderen versloeg de sterke Yegor Korovins, een prestatie van formaat en ook de prestatie van Remy Hakvoort, die Ton Mol op remise hield, mag een verrassing genoemd worden.
De sfeer was goed in het Cygnus Gymnasium, men had er zin in! Er waren hapjes en aan de bar werd het ook al snel gezellig, de deur ging pas laat in het slot...

Externe competitie SGA

VAS 3 - Promotieklasse
Een pak slaag
VAS3 - Laurierboom/Gambiet1 ½-7½
Laurierboom/Gambiet was afgelopen maandag 26-9 de tegenstander van VAS 3.
Bij de bekendmaking van de opstelling was duidelijk dat zoals Joost van Dongen het verwoorde “Ze nemen ons als tegenstander behoorlijk serieus”, met aan het eerste bord grootmeester Stuart Conquest en op het tweede bord meester Albert Blees.
De uitslag laat zich raden maar viel net wat te hoog uit. Marten stond zo goed als gewonnen en verblunderde het. De twee topborden waren het langst bezig. Onze oudere jongeren Chis van Bockel en Meinard Jonkman weerden zich kranig. Meinard had in een prachtige aanval twee pionnen gestopt die Blees veel hoofdbrekens kostte, in de tijdnood greep onze man mis. Blees liet in de analyse zien dat hij toch echt verloren had gestaan als Meinard nog even een tussenschaakje had gespeeld. Chris kreeg tegen de grootmeester dynamisch spel, je zag dat beide spelers genoten van het spelletje. In de tijdnoodfase maakte de grootmeester het hardhandig af. Milo zorgde voor het halfje.
Zoals de laatste jaren gebruikelijk is, is Laurierboom/Gambiet weer favoriet voor de titel of laten ze weer ergens een steekje vallen?! Ik denk het niet dit jaar.

VAS 7 - Klasse 2C
Winst
VAS7 - ENPS3 4½-3½
Het zag er lange tijd niet naar uit dat er gewonnen zou worden. In de slotfase werden de bordjes verhangen.
Eerst versloeg Elmer zijn tegenstander die een expert is in de “5-pionnenverdediging op de zesde rij”, Elmer maakte het mooi af met een aanval op de koning. Deborah hield een eindspel met een pion minder remise. Rob van Dongen, de teamleider, gaf eerst het slechte voorbeeld door remise aan te bieden in matige stelling dat werd geweigerd. Tja… als Rob dan toch moet doorspelen wil hij wel laten zien wat hij kan, met TWEE seconden op de klok zette hij zijn tegenstander mat. De winst was een feit.

Snelschaaktoernooi

David Kleeman speelt sterren van de hemel
Tijdens een redelijk sterk bezette clubavond heeft David Kleeman furore gemaakt door de het zomersnelschaaktoernooi te winnen! Hij eindigde boven enkele cracks als Ghijsen, Korovins en van der Eijk. Met deze knappe overwinning plaatst David zich ook gelijk voor de finalepoule die ergens aan het eind van het jaar gehouden zal worden.
Hoewel sommige de naam zomersnelschaaktoernooi ongepast vonden voor een toernooi eind september bleek het weer technisch perfect getimed, het was de hele dag mooi weer geweest. Sommige mensen liepen zelfs in hun zomeroutfit door de zaal. Het was een gezellige en geslaagde avond!


Rank Name         Score
 1  Kleeman, David    7,5 
 2  Korovins, Jegor    7  
 3  Van der Eijk, Martijn 7  
 4  Ghijsen, Pim     6,5 
 5  Soest, Andy      5  
 6  Pieter, Jerry     5  
 7  Leeners, Henk     5  
 8  De Casparis, Peter  5  
 9  Van Dongen, Joost   4,5 
10  Van Dam, Niels    4  
11  De Vos, Sjoerd    4  
12  Pex, John       4  
13  Duivenvoorden, Ben  4  
14  François, Henry    4  
15  Prent, Tom      3,5 
16  Sinke, Han      3  
17  De Leeuwe, Peter   3  
18  Flesseman, Tom    3  
19  Johnsen Ivar     1  

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2011 CvD