VAS-nieuws
Tiende jaargang, nr. 30

10 mei 2011
Tekst: Joost van Dongen
Met bijdrage van Tejo Hagen
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gelezen: "De dokter zegt, er moet nu tien pond af.
Hij zegt: als de vijand komt moet je de benen kunnen nemen.
Hij zegt: kerel, ga eens iets aan sport doen.
Ben ik gaan schaken.
Ik krijg er wel de zenuwen van.
Ik speel net als die Fischer.
Open altijd met E4 en sluit met S5."
Fons Jansen: "Wat ik zeggen wilde" (datum).

Inhoud

- Programma (links)
- VAS-toernooi (links)
- Externe competitie SGA (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)


Samenvatting

In de week waarin een Oekraïner die pas acht maanden kan schaken de schaakcomputer Rybka 4 versloeg, gebeurde er op en rond het VAS het volgende:
- Externe
- VAS-Toernooi
- Rapidcompetitie (hier niet vermeld)
- Kalender

Programma

Zaterdag 14 mei:
VAS - Boven IJ bij En Passant
VAS 2 - BSG 2

VAS-toernooi

Stand na 7 ronden, zie VAS-site

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Door Joost van Dongen
Tal/DCG 3 - VAS 4 = 4-4
Sorry Tejo, we hebben jullie (VAS 6) niet kunnen behoeden voor degradatie: VAS 4 heeft namelijk met 4-4 verloren. We begonnen goed met frisse overwinningen van Marten van der Veen en Karel Terstall, maar daarna kwam de klad erin. Kwee Tjoe Liong viel in en deed er alles aan om zijn eigen VAS 6 in de Eerste Klasse te houden, maar vergalopperde zich. Milo Bogaard kwam te zitten met een tot pion gedegradeerde loper en werd langzaam maar zeker opzij gezet. Tim de Hoon kwam wederom lekker uit de opening, maar raakte de controle over zijn eigen toren kwijt.
Ik had zelf lange tijd het initiatief, maar had veel tijd nodig met mijn berekeningen. Met nog 2 minuten op de klok (tegen 9 van mijn tegenstander) zag ik Daan Schaink een goede remise spelen. Het lot van VAS 6 was daar mee bezegeld, zodat ik met remise ook eieren voor mijn geld koos. Tot slot sleepte Victor Hendriks zijn punt in de wacht met een naar paardvorkje.

VAS 9 - Klasse 3B
Door Cor van Dusschoten
Tal/DCG 5 - VAS 9 = 4-4
Winst door Tom Flesseman, Veron Roessink en Myron Roessink, remise door Henri François en Peter de Leeuwe.

Externe competitie SGA

VAS 6 - Klasse 1B
Door Tejo Hagen
VAS 6 - Probleem 1
Natuurlijk, we moesten tegen de koploper, dus dat zou moeilijk en zwaar worden. Maar we speelden thuis en dat kon een klein voordeel betekenen. Het Probleem moest winnen om te promoveren naar de SGA promotieklasse en wij moesten minimaal met kleine cijfers verliezen om niet te degraderen. Bij 4-4 zouden we veilig zijn en in de eerste klasse blijven. Dat gaat er dan door je kop voor de wedstrijd en in de pepmail aan het team had de captain dat iedereen laten weten. Alle ingredienten voor een spannende avond dus.
Mijn partij had een ongewoon begin: na het doen van de eerste zet bleek mijn tegenstander een loper in plaats van een dame te hebben en toen we die omissie hadden gecorrigeerd kwam na een kwartier spelen de scheidsrechter en zette de klok stil…..Mijn tegenstander had hem fijntjes gewezen op het feit dat het bord verkeerd stond…..Alle stukken moesten worden overgezet op een goed bord. Het verkeerde bord hebben we moeten wegdoen! Toen had ik misschien argwaan moeten krijgen. Was dit een teken van de almachtige?
Na een rondgang langs de borden na een uurtje spelen had ik de indruk (niet dat ik veel verstand heb van al die stellingen) dat we op drie borden ongeveer gelijk stonden en op 5 borden goed. Dat het later zou veranderen, kon ik toen niet vermoeden. Een uurtje later was ik minder optimistisch: 2 borden winstkansen en 6 gelijk spel.
Jaap Jung stond het beste: na afruil van vele stukken en pionnen kreeg hij een eindspel met toren en paard en 5 pionnen tegen toren en loper en 3 pionnen. Op een gegeven moment kwam hij naar me toe: “het is toch nog een hele klus”. Wat hij daarmee precies bedoelde zou ik nog eens moeten vragen, maar toen hij volledig onnodig zijn toren weggaf kreeg ik het gevoel dat het geluk niet aan onze kant was. Dat hij niet verloor, maar er toch nog een remise kon uitslepen, was een erg schrale troost.
Jeff was het eerste klaar. Hij kwam geweldig uit de opening, stond een volle pion voor en keek gelukkig. Ik zei tegen hem: “en je hebt ook nog het loperpaar!” Dat bleek echter niet het geval, zag ik na goed kijken. “Speel dan maar alsof je ook het loperpaar hebt” zei ik om hem extra aan te moedigen. Dat deed hij, maar in zijn optimisme zag hij een matwending over het hoofd! Zelden zag ik hem zo teleurgesteld glimlachen, maar volgens Jeff kon het altijd nog erger.

Externe competitie SGA

... vervolg
Andy op bord een met zwart speelde een keurige remise tegen de beste man van Probleem 1. Heel goed resultaat.
Tom Prent aan bord acht kreeg een remise aanbod in een eindspel met gelijk aantal pionnen en beide torens op het bord. Hij had ’t van mij mogen aannemen. Maar Tom vindt dat juist een heerlijke klus voor de donderdagavond . En hij kan dat ook want binnen no time had hij gewonnen. Prima dus.
Mijn partij tegen een tegenstander met 150 elopunten meer ging lange tijd gelijk op. Eigenlijk was ik zelf niet zo tevreden over mijn kansen, en deed dan maar een remiseaanbod op de 20e zet. Dat zette mijn tegenstander die wit had, op scherp. En hij verworp het aanbod, deed een winstpoging maar verloor daarbij een volle pion. Toen ik even later ook nog een kwaliteit voorkwam en hij met een bijna opgesloten loper kwam te zitten speelde hij voor de vorm nog door, maar ontmoedigd gaf hij ook nog zijn dame weg. Hij gaf uiteraard op. Tijdens de slotfase van de partij hoorde ik plotseling gejuich: “kampioen, kampioen”. Bleek dat Het Probleem de wedstrijd al gewonnen had en zeker van het kampioenschap.
Hoe kon het zo verkeerd afgelopen zijn op de andere borden. Ik heb het niet allemaal kunnen volgen, maar Ber stond goed, en had juist moeten winnen. Jan Stegeman had heel goed gestaan (gewonnen?) volgens eigen zeggen na afloop, maar gaf het voordeel weg en verloor. Allaert, die aanvankelijk overwegend stond met kansen op remise of zelfs winst, deed het ook verkeerd en verloor ook nog.
Zo werd de slotstand 3-5, waren we voor handhaven in de eerste klasse afhankelijk geworden van VAS 4 die met 5-3 zouden moeten winnen van TAL/DCG. Die wedstrijd wordt over twee dagen gespeeld. Als dit gelezen wordt weten we het al…….! (zie linker kolom)

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 28-09-2010 CvD