VAS-nieuws
Tiende jaargang, nr. 18

Dinsdag 25 januari 2011
Tekst: Joost van Dongen
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gelezen: "Als hij iets anders had gedaan, zaten we nog uren te schaken"
Tom Prent (20 januari 2011).

Inhoud

- Aankondiging (links)
- VAS-toernooi (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)


Samenvatting

In de week waarin Anish Giri in 22 zetten van Magnus Carlsen wist te wnnen, gebeurde er op en rond het VAS het volgende:
- Donderdag 27 januari geen clubavond VAS
- Externe
- VAS-toernooi
- Keizer
- VAS'ers op Tata - enz.

Aankondiging

Komende donderdag 27 januari is er geen clubavond. Wgens een Open Dag op het Cygnus kunnen we er helaas niet in. Op 3 februari is de eerstvolgende clubavond.

VAS-toernooi

Rob Schoorl schijnt er genogen in te scheppen om zijn partij winnend af te sluiten met nog maar drie seconden op de klok. Henk Leeners dacht nog dat ie gewoon pech had, maar nu moest ook Morrison Lesger eraan geloven. "Waarom heb ik hem niet gevlagd?" was het enige wat Morrison kon uitbrengen.
Uitslagen
Morrison Lesger - Rob Schoorl 0-1
Dik Paulis - Ton Mol 0-1

Keizer

Uitslagen
Tom Flesseman - Arpad Hamaker 1-0
Yegor Korovin - Don van den Berg 1-0
Peter de Leeuwe - Ben Duivenvoorden 0-1
Jos Arts - Peter de Casparis 0-1
Remy Hakvoort - Elco Hakvoort 1-0

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Door auteur Almere 3 - VAS 4 = 3-4
Eind vorig jaar kondigde Lennert van Oorschot aan dat hij zich op zijn promotie ging toeleggen en daarom niet meer voor VAS 4 kan uitkomen. Min of meer tegelijktijd kondigde Tim de Hoon aan dat Karel Terstall weer vanuit China terugkwam. We traden dus in wezen overzwakt aan tegen Almere 3. Almere 3 is een homogeen team met allemaal 1700-spelers en een bord 1-speler met 2065.
Patriek Tromp moest het tegen deze ratingreus opnemen. Patriek had zich goed voorbereid, want hij speelde hem in een Benoni schitterend van de mat. Circa 20 zetten theorie en de rest speelde vanzelf.
Daarna volgde een hele rits remises: Benno Drewes kreeg remisebod in verloren stand. Karel Terstall kwam er niet door en zat een beetje tegen de klok te strijden omdat hij om 12 uur nog moest werken. Ik kwam een pionnetje voor, verloor hem weer en met ongelijke lopers zat er niet veel meer jeu meer in. Daan Schaink remiseerde eveneens in een vervlakte stelling.
Tim speelde zijn opening een beetje apart. Dat doet iewel vaker, want dan is de tegenstander ook out of book. Het gevolg was dat hij vrij goed kwam te staan, maar ergens vergaloppeerde hij zich. De laatste partij moest uitsluitsel brengen. Marten had geofferd voor een scherpe aanval. Hij moest dit wel erg secuur spelen, maar een mooie finish moest - in vliegende tijdnood - er in zitten. Marten had er zin in, de toeschouwers hoopten op een mooi besluit, maar helaas blunderde zijn tegenstander een vol stuk weg en ging te partij uit als een nachtkaars. Hard blazen, weg vlammetje.

VAS 6 - Klasse 1B
VAS 6 - Tal/DCG 3 5-2
VAS 6 heeft een goeie stap gezet met het oog op lijfsbehoud, door van het sterkere Tal/DCG 3 ruim te verslaan.
Jan Stegeman kwam grieperig binnen. Hij kwam een pionnetje voor, bood remise aan en kroop vervolgens onder de wol.
Andy Soest stond lastig. Nadat hij zich eindelijk ontworsteld had bood hij remise aan. En zet later gaf hij op klaarlichte dag een volle loper weg. Nog steeds vraagt Andy zich af hoe dat in 's hemelsnaam nou mogelijk is.
Jaap Jung had last van een zweepslag en deed het daarom een beetje rustig aan. Hij won eerst een pionnetje, vervolgens een kwaliteit en uiteindelijk de hele partij.
Allaert Troost had al vanaf de derde zet het initiatief - "Ik snap 2. .. - Le7 in het Koningsgambiet niet." en gaf dat niet meer weg.

Externe competitie SGA (vervolg)

Tejo Hagen zag tevreden toe hoe zijn team vastberaden naar de overwinning toevocht, maar kon het helaas zelf niet bolwerken in een moeilijke tweesnijdende partij.
Jeff kwam een kwal voor en dreef zijn tegenstander tot wanhoop, dacht Jeff. Zijn tegenstander speelde een heel andere partij, want die dacht dat hij het initiatief had. Jeff zag het echter beter.
Tom Prent kreeg de overwinning in zijn schoot geworpen. Zie boven (?).
Chris Alberti vertelde dat hij het Cygnus een veel betere locatie vond dan de Rooie Hen, met name wat parkeren betreft. "Ik stond een keer geparkeerd op de Sarphatistraat, kwam ik terug, hadden ze een hele rits auto's leeggeroofd. Ik had toevallig net een kofferbak vol duur gereedschap. 't Is nog dat ik had gewonnen..." Ik hoop dat Chris deze keer wel schadevrij is teruggekomen, anders heeft Br Deuss volgende keer een probleem.

Toernooitijgers

VAS'ers op Tata
Er doen weer flink wat VAS'ers mee in Wijk aan Zee. Sommigen draaien mee in de top, anderen zitten weer in de hoek waar de klappen vallen, dus het is spannend.
Ik heb geprobeerd iedereen terug te vinden, maar ik kan natuurlijk iemand over het hoofd hebben gezien. Sorry, maar dat is dan de schuld van de hoeveelheid aan groepen, toernooien en deelnemers. Sta je er niet tussen, laat het me dan even weten.

Vierkampjes:
Groep Naam    Score   TPR Plaats
5C  Tom Prent 1,5 uit 3 1735 ged.2e
7G  Wesley Ng 1,5 uit 3 1546 ged.2e
8L  Deborah Ng 1,5 uit 3 1446 ged.2e

Tienkampen  
Groep Naam Score na 4 partijen
1B  Tex de Wit    2,5
2B  Pim Ghijsen    1,5
2C  Enrico Vroombout 3,5
3F  Rob van Dongen  1
3H  Patriek Tromp   3
4F  Henk Westerman  1,5
5B  Ben Duivenvoorden 1,5
5G  Tejo Hagen    2,5
6A  Rob Koster    1
6E  Peter de Leeuwe  1
9A  Tom Flesseman   2

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 28-09-2010 CvD