EU wil maximum vliegtijd voor piloten

http://www.nieuws.nl/622692 , maandag 20 december 2010

(Novum/AP) - Het Europese agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) gaat maandag een nieuw voorstel bekendmaken dat de strijd met de vermoeidheid van piloten moet aanbinden. De vermoeidheid van piloten staat bekend als de 'sluipmoordenaar' van de burgerluchtvaart.

Met de nieuwe regels, die vanaf 2012 van kracht moeten worden, wordt het aantal vlieguren van verkeersvliegers beperkt. Bovendien moet met de nieuwe set regels de huidige lappendeken van nationale regelgeving in EU-lidstaten worden geharmoniseerd.

Het voorstel verbiedt luchtvaartmaatschappijen piloten in te roosteren voor diensten van meer dan veertien uur per dag. Het aantal nachtelijke uren dat een piloot mag vliegen moet worden teruggebracht naar twaalf.

De Europese organisatie voor verkeersvliegers (ECA) zei in een verklaring dat de EASA is gezwicht voor de luchtvaartmaatschappijen. Volgens ECA gaat het voorstel voorbij aan onafhankelijk onderzoek naar vermoeidheid onder piloten. Uit deze onderzoeken blijkt dat een piloot maximaal twaalf uur per dag zou mogen vliegen en 's nachts maximaal tien uur.