Google
 
Zaterdag 26 november 2011, zondag 28 juni 2015
 
Google is een zoekmachine met snelle resultaten. Maar er kan nog heel veel meer. De zoekmachine zit vol handige trucjes. Als je maar weet hoe je die moet gebruiken. Dan vind je snel de reistijdens tussen twee steden, de laatste koersinformatie over jouw aandeel. Of je maakt snel een berekening. Dit zijn de trucs en de mogelijkheden:
1. Reisinformatie
Door simpel twee plaatsnamen in te vullen bij Google, met een streepje ertussen, krijg je de vertrektijden van het openbaar vervoer te zien. Bijvoorbeeld Rotterdam - Gouda. Je kunt de opdracht zelfs verfijnen door er nog een tijd achter te zetten.
 
2. Landkaart
Tik in het zoekvenster het woord maps, gevolgd door een dubbele punt en de naam van een stad, dan krijg je de kaart te zien of in elk geval informatie over die stad.
 
3. Uitleg afkortingen
Waar staat de afkorting adhd ook alweer voor? Fuji? Opec? of tsunami? Het geheim van Google: tik in het zoekvenster eenvoudig define: adhd en je krijgt de oplossing te zien. Dit werkt jammergenoeg alleen met Engelse termen.
 
4. Ontbrekende letters of woorden
Gebruikt een asterix (sterretje) voor delen van woorden die je niet meer weet. Was het Jan Peter of Jan Pieter Balkenende? Vul dan Jan*Balkende in en je krijgt de goede naam te zien. En bij Wilhelmus**ben*van*bloed krijg je meteen de eerste regel van het volkslied te zien. En was het Mohammed A. of Mohammed B? Vraag naar Mohammed* en je krijgt een volledige beschrijving van Mohammed Bouyeri.
 
5. Snelle cijferinformatie
a. Zoeken op datum: 2008..2010 toont resultaten uit een bepaalde periode. Let op, twee puntjes!
b. Wat is de gemiddelde koopprijs van woningen in Nederland. Of waar koop je een wasmachine voor een bepaalde prijs? Google weet het als je tussen de cijfers drie puntjes gebruikt. Dus: gemiddelde prijs koopwoning 200000...300000. Of: wasmachine 400...500. Let op, want met vier puntjes werkt het niet. En in getallen mogen geen puntjes voorkomen.
 
6. Rekenen
Google kan berekeningen uitvoeren. Je moet alleen even weten dat * staat voor vermenigvuldigen en / voor delen.
In plaats van een zoekopdracht geef je de som op, waarna je op Enter klikt. Dus bijvoorbeeld 5*20. Maar de rekenmachine kan ook wiskundige berekeningen doen met simpele aritmetica (5+2*2 or 2^20) of meer ingewikkelde berekeningen (e^(i pi)+1). U kunt ook experimenteren met andere numerische systemen als het hexadecimale- en binaire systeem.
 
7. Telefoonnummers zoeken
Als je weet waar een instantie of bedrijf is gevestigd kun je ook in Google snel een telefoonnummer vinden. Je weet dat de ambassade van Amerika in Den Haag is gevestigd. Dan tik je in het zoekvenster: 070 Verenigde Staten ambassadeur. Of de perswoordvoerder van Samsung moet in Delft zitten. Dat is 015 Samsung pers.
Tik phone, gevolgd door een dubbele punt in het zoekvenster en vervolgens de naam en plaatsnaam van degene van wie je het telefoonnummer zoekt. Andersom kan ook. Tik achter phone: het telefoonnummer om een adres of naam te weten te komen. Dat lukt lang niet altijd omdat Google niet in telefoonboeken kijkt, maar naar informatie op websites.
 
8. Wie linkt naar wie
Heb je een eigen website, dan is het leuk om te zien wie er allemaal naar jou linken. De zoekopdracht luidt dan link, gevolgd door een dubbele punt en het adres van de site. Dus bijvoorbeeld link: www.ad.nl
 
9. Nieuwstips
Als je wilt houdt Google je op de hoogte van het laatste nieuws over een bepaald onderwerp. Dat onderwerp moet je invullen op: http://www.google.com/alerts . Daarna krijg je op je mailadres een waarschuwing als er nieuws is.
 
10. Lijstjes
Google publiceert per land de top-10 van meest gevraagde zoektermen:
http://www.google.com/press/intl-zeitgeist.html#nl
 
11. Barcode
Wat betekent de streepjescode op een product dat je zojuist gekocht hebt? Bij die streepjes staat ook een getal. Voer dat in het zoekvenster in en druk op Enter. Dan krijg je de zogenaamde Universal Product Code (UPC).
 
12. Video
Op zoek naar leuke videofragmenten uit recent uitgezonden programma’s?
Ga naar http://video.google.com/.
 
13. Koersen
Hoe staat uw aandeel ervoor? Tik stock, gevolgd door een dubbele punt en de code van het aandeel. Voor Philips vul je bijvoorbeeld in stock: PHIA en voor Akzo Nobel: stock: AKZA
Meer foefjes

14. Uw website
Hoeveel pagina’s van uw website heeft Google geïndexeerd? Ook daar is een trucje voor. Tik site, gevolgd door een dubbele punt. Vervolgens het adres van de site, een plusteken en dan nog eens de naam van de site tussen aanhalingstekens. Op deze manier site:www.ad.nl +"www.ad.nl" Dan krijg je te zien (rechtsboven) hoeveel pagina’s Google kent.
 
15. Meest gezocht
Wil je weten wat de populairste websites zijn? Tik dan alleen http in het zoekvenster en klik op Enter. Je krijgt dan de 1000 best bekeken websites te zien.
 
16. Bovenkoppen doorzoeken
Alleen zoeken in de titel van websites door:
all&: "alles over hamsters"
 
17. Zoeken in weblinks
inurl:korting kinderboerderij
Geeft resultaten die met gewoon zoeken gemist worden.
 
18. Type bestanden
filetype:pdf, filetype:doc, filetype:jpg enz.
 
19. In de titel
intitle:zoekterm.
 
20. Proximity search
De twee zoekwoorden staan niet verder dan 3 worden van elkaar verwijderd:
"foto" AROUND(3) "dierentuin"
 
21. Recent
Alleen de laatste 14 dagen:
&as_qdr=d14
 
+zwembad : moet voorkomen
-zwembad : mag niet voorkomen
~reis : geeft ook synoniemen
* : wildcard voor een woord.